Stålpriserne tilbage i stigende trend

Flade produkter

En kombination af stigende råvarer og god aktivitet samt stigende priser i Asien har først og fremmest lagt en bund under forsommerens prisfald på coils. Medio juli begyndte de første meldinger om stigende priser fra EU producenter at tikke ind. Disse meldinger kom mere eller mindre samtidigt med EU’s annoncering af  forslag om anti-dumping satser på HRC fra Rusland, Brasilien, Ukraine og Iran til et niveau mellem 5,3 og 33% afhængig af land og stålproducent. Serbien bliver efter alt at dømme friholdt. Forslaget indeholder i øvrigt en minimumspris for HRC på EUR/ton 472,27 på import fra disse lande og producenter. Deadline for endelig beslutning i EU er fortsat 6/10-2017, men der kan allerede observeres reaktioner i markedet. Forslaget indeholder ingen intentioner om at indføre sanktionerne med tilbagevirkende kraft.

Umiddelbart kan det spores, at udbudspriserne er steget 10-20 EUR/ton hos de europæiske stålproducenter de seneste uger, og mange spillere på markedet forventer, at oktober leveringer vil stige yderligere. Hvor lang og heftig denne udvikling bliver afhænger af mange faktorer, men ikke mindst af hvor hurtigt de nuværende høje lagerniveauer i Europa nedbringes. Ultimo august er de fleste spillere tilbage fra sommerferie, og først der vil man for alvor begynde, at se i hvilken retning de reelle købsbehov påvirker prissætningen.

Lange produkter

Priserne på de lange produkter reagerer som altid mere eksplosivt på grund af deres afsæt i prisudviklingen på skrot. Denne sommer er der sket et trendskifte på skrot, og de fleste markeder i verden er gået op. Det betyder, at der på den korte bane sandsynligvis kan opleves meget forskellige udbudspriser på lange produkter alt efter hvor hurtigt den enkelte leverandør reagerer på dette trendskifte.

På armering og bjælker er der kommet prisstigninger og på stangstål ulmer det gevaldigt. Ud over at skrottet er steget udspillede et tidligere beskrevet scenarie sig samtidigt – nemlig at stålproducenterne ifm. sommerferie afvikling forsøger at skabe et gunstigt vakuum med længere leveringstider, som er med til at presse priserne op. På de lange produkter er der indtil videre noteret en stigning i udbudspriserne på 10 – 50 EUR/ton afhængig af produkt og udgangspunkt. Saniståls forventning er, at der kommer yderligere stigninger når alle stålproducenterne er tilbage fra sommerferie.

Dato: 16. august 2017
Produktkategori: 200770

Andre artikler