Overhold støjkrav i afløbene – brug målinger for såvel bygningslyd som luftlyd

Ser du på det rigtige tal, når du vælger støjdæmpende afløbsrør? Hvis svaret er ’nej’ eller ’ved ikke’ risikerer du, at dit afløbsprojekt kun overholder støjgrænserne på papiret, og det kan resultere i efterisolering eller installering af nye rør på din regning.

Når du vælger afløbsrør, har du ansvaret for, at rørene efter installationen også overholder kravene til støjgener, hvilket er beskrevet i DS490 samt i Bygningsreglementet (BR18).

Der er flere målemetoder for at komme frem til et lydtal, og hvis du skal sikre dig, at afløbet overholder støjkravene, når du vælger støjdæmpende rør, så bør du bruge flere målinger – nemlig tal for både bygnings- og luftlyd.

Lyd er ikke bare lyd
Langt de fleste afløbsrør lydtestes af uvildige testlaboratorier – hvilket for manges vedkommende er Frauenhofer Instituttet i Tyskland. Ved at bruge samme laboratorium og dermed samme testhus sikrer man ens testmetoder og -vilkår for alle typer af rør.

I planlægnings- og indkøbsfasen af et byggeri nøjes mange dog med at kigge på én lydmåling –bygningslyden. Lydniveauet for bygningslyden er ofte væsentligt lavere end luftlyden, hvilket skyldes målemetoden og selve målingens formål.

Bygningslyd måles på modsatte side af installationen for at kontrollere, hvordan lyde fra rørene forplanter sig i de resterende bygningsdele – f.eks. ved etageadskillelser. Sat på spidsen er det den lyd alle naboer, genboer, under- og overboer oplever.

Luftlyden derimod er den oplevede lyd i selve rummet, hvori installationen er opført. Eller den lyd, som installationens ’ejer’ selv oplever. Lydniveauerne i de to målemetoder kan naturligt nok være vidt forskellige, når det gælder den samme installation.

Benytter man kun den ene metode, risikerer man derfor, at lydniveauet reelt er højere, når der laves en kontrolmåling. Og det kan koste dig både tid og penge, hvis det munder ud i krav om en efterfølgende støjisolering eller udskiftning af rørene.

Dato: 28. november 2018
Fabrikat: Wavin
Produktkategori: 202005, 202030

Andre artikler